Formatia AC/DC

  AC/DC este o trupa rock din Australia ai carui membri sunt considerati a fi pionerii muzicii hard-rock si heavy-metal. Grupul s-a format in Sydney, Australia in decembrie 1973. Albumele lor s-au vandut in numar impresionant - se estimeaza ca ar fi vandut in jur de 100 de milioane de albume in toata lumea.
   Fratii Angus si Malcom Young s-au nascut in Scotia si s-au mutat in Australia in 1963. Malcom si Angus si-au descoperit impreuna pasiunea pentru chitara, invatand amandoi sa cante la acest instrument. In 1973 au format prima versiune a trupei AC/DC impreuna cu vocalistul Bon Scott, tobosarul Philip Rudd si basistul Marke Evans. Primele lor patru albume au fost produse de fostii membri ai trupei Easybeats: Harry Vanda si George Young (fratele mai mare al membrilor fondatori).In 1979, lanseaza "Highway to hell" care devine album de platina si isi face simtita prezenta in topurile americane.
   La cateva luni de la succesul american, vocalistul AC/DC, Scott moare sufocat de propria voma dupa o noapte de betie. Doua luni mai tarziu este inlocuit de vocalistul Brian Johnson iar in mai putin de patru luni se lanseaza albumul "Back in black", un album ce s-a vandut in mai mult de 21 de milioane de copii, ajungand pe locul 4 in topul american fiind promovat de single-ul "You shook me all night long".
   Urmeaza albumele "Flick of the Switch", "Fly on the Wall" si "Who Made Who" (soundtrack-ul filmului Maximum Overdrive).
In ianuarie 1991, trei fani mor la un concert al trupei sustinut in Salt Lake City, Utah. Trupa, organizatorii concertului, promoterii si compania responsabila cu securitatea se inteleg cu familiile indoliate si nu implica instantele de judecata.
AC/DC nu au mai facut valva pana in 1995 cand lanseaza "Ballbreaker", ce intra in topuri pe locul patru. 1997 este anul in care lanseaza box-setul de 5 cd-uri denumit "Bonfire". Acesta contine cantece interpretate live in perioada 1977 - 1979 si o versiune remasterizata a albumului Back in Black. Lansarea a fost insotita de un turneu, in timpul caruia Angus Young a purtat faimoasa uniforma scoalara.
   Formatia s-a intors in studio in 2008 pentru albumul "Black Ice". Albumul a fost lansat pe 17 octombrie 2008 si a vandut peste 1,7 milioane de copii numai in prima saptamana de la lansare.
AC/DC este una din cele mai importante trupe de hard-rock din anii '70 ce a influentat generatii intregi de rockeri si nu numai.
   Numele trupei
   AC/DC este o abreviere la "Alternating Current/Direct Current" (Curent Alternativ/ Curent Continuu). Fratii Angus au decis ca acest nume le reprezinta energia puternica, spectacolele live si dragostea lor pentru muzica. AC/DC se pronunta litera cu litera, desi in Australia trupa este cunoscuta si sub numele de "Acca Dacca".
   Discografie:
* High Voltage (1974 - versiune Australia)
* T.N.T. (1975 - versiune Australia)
* High Voltage (1976)
* Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976 - versiune Australia)
* Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)
* Let There Be Rock (1977 - versiune Australia)
* Let There Be Rock (1977)
* Powerage (1978)
* Highway To Hell (1979)
* Back in Black (1980)
* For Those About to Rock (1981)
* Flick of the Switch (1983)
* '74 Jailbreak (E.P.) 1984
* Fly on the Wall (1985)
* Who Made Who (1986)
* Blow Up Your Video (1988)
* The Razor's Edge (1990)
* Live 1992
* Ballbreaker (1995)
* Volts (1997)
* Stiff Upper Lip (2000)
* Black Ice (2008)

   SURSA 02
 
  AC/DC - trupa a luat fiinta in anul 1973 in orasul Sydney, Australia.
Perioada de activitate: 1973 - prezent.
Membri:
Angus Young - chitara solo, 1973 - prezent,
Malcolm Young - chitara ritmica si voce, 1973 - prezent,
Phil Rudd - tobe, 1975 - 1983, 1994 - prezent,
Cliff Williams - chitara bass si voce, 1977 - prezent,
Brian Johnson - solist vocal, 1980 - prezent.
Ex-membri:
Dave Evans - solist vocal, 1973-1974
Bon Scott - solist vocal, 1974-1980 (decedat),
Mark Evans - chitara bass, 1975-1977,
Simon Wright - tobe, 1983-1989,
Chris Slade - tobe, 1989-1994.
Gen muzical: Hard Rock
AC/DC a fost formata in decembrie 1973, in Australia de catre chitaristul Malcolm Young, dupa ce parasise trupa Velvet Underground. A observat toate beneficiile pe care le poate avea statutul de star rock atunci cand fratele sau, George Young a atins succesul pe cand canta in trupa The EasyBeats, in 1960. Si-a dorit foarte mult sa calce pe urmele fratelui sau mai mare, George. De aici, si motivatia lui Malcolm Young. Observandu-l pe fratele sau mai mic, Angus, care la 15 ani era deja un chitarist talentat, l-a ales drept chitarist principal al trupei. Deoarece Angus inca era elev, sora sa i-a sugerat sa poarte uniforma scolara pe scena.
Asa a si facut, iar in timp aceasta imagine a devenit marca sa inregistrata.
AC/DC a trecut prin multe schimbari de componenta in primul an de existenta, dar cand au inceput sa aiba parte de concerte peste tot in Australia, trupa era alcatuita in principal de: Dave Evans (voce), Rob Bailey (bass), Peter Clark (tobe) si ce doi frati Young - Malcolm si Young (ambii - chitara). Primul single l-au inregistrat in anul 1974, numit Can I Sit Next to You Girl, nu mult mai tarziu incepand inregistrarile pentru albumul de debut, High Voltage, dar inainte de asta, Clark si Bailey au fost scosi din trupa. Trupa s-a mutat in Melbourne, unde Phil Rudd este adus pentru postul de baterist si Mark Evans - basist. Bon Scott, soferul trupei devine solist pt AC/DC dupa ce Dave Evans, in urma unei dispute cu cei doi frati Young, refuza sa urce pe scena. Au intrat in studio la un scurt interval dupa acel concert.
AC/DC lanseaza 2 albume High Voltage si TNT in Australia, in anii 1974, respectiv 1975. In urmatorul an, 1976, trupa a lansat un material si in SUA si UK, continand piese de pe ambele albume lansate in tara lor natala. Imaginea lui Scott a fost benefica pentru trupa, aceasta fiind considerata o trupa haioasa, amuzanta, salbatica, nebuna si violenta, in timp ce Scott era etichetat public drept “neadaptat social”. Acestea nu au facut decat sa creasca popularitatea trupei. La acea vreme , hard-rock-ul crestea tot mai mult in popularitate, iar AC/DC se incadra de minune in acest curent. Dupa turneul de promovare, trupa reintra in studio pentru a inregistra urmatorul album Dirty Deeds Done Dirt Cheap, care a fost lansat la sfarsitul anului. La inceputul anunului 1977, Evans paraseste trupa si este inlocuit de Cliff Williams, iar in toamna anului 1977, AC/DC lanseaza albumul Let There Be Rock, care le aduce succesul si in topurile din SUA. Albumul Powerage, lansat in primavara anului 1978, le-a marit numarul de ascultatori, nu in mica masura si datorita concertelor foarte dinamice (concerte ce au fost capturate pe albumul live If You Want Blood, You`ve Got It, in 1978).
Consacrarea trupei a venit in anul urmator, odata cu lansarea albumul Highway To Hell, care a ajuns pana pe locul 17 in SUA, si locul 8 in UK, devenind primul album al trupei care s-a vandut in peste 19 milioane de copii in SUA, si in lumea intreaga numarul depasind 42 de milioane de copii vandute. Cand lucrurile pareau ca se aranjasera, viitorul trupei devine incert atunci cand Bon Scott este gasit mort, pe 20 februarie 1980; conform raportului oficial excesul de alcool i-a fost fatal. In luna urmatoare, este adus Brian Johnson pentru a incerca inlocuirea lui Bon Scott. O luna mai tarziu, acelasi an - 1980, trupa inregistreaza albumul Back In Black, considerat unul dintre cele mai bune albume AC/DC.
In urmatorii ani, AC/DC devine una dintre cele mai mari trupe rock din lume, albumul For Those About to Rock We Salute You (1981), urcand tot mai sus in topurile americane. In 1982, Phil Rudd paraseste grupul australian, fiind inlocuit de un tanar in varsta de doar 20 de ani - Simon Wright (care a participat la realizarea a 3 albume de studio - Fly On The Wall, Who Made Who, si Blow Up Your Video). Mai tarziu acest tanar este inlocuit cu Chris Slade, cu care AC/DC a inregistrat un singur album (The Razor’s Edge). AC/DC intra intr-o perioada mai putin fasta dupa albumul Flick Of The Switch, 1983, dar revin in 1990 cu albumul The Razor’s Edge, care a adus cu sine hit-ul Thunderstruck.


   SURSA 03
 
   AC/DC este o formaţie de hard rock înfiinţată în Sydney, Australia, în 1973 de către fraţii Angus şi Malcolm Young.
Deşi grupul e considerat a fi unul dintre pionierii muzicii hard rock, împreună cu alte formaţii precum Led Zeppelin, Deep Purple sau Black Sabbath, membrii AC/DC tot timpul s-au referit la muzica lor ca fiind "rock 'n' roll". Formaţia a acceptat şi titlul de trupă hard rock, fiind desemnaţi numărul 4 în Topul 100 VH1 al celor mai mari artişti de Hard Rock.
Istorie
Născuţi în Scoţia, fraţii George, Malcolm şi Angus Young se stabilesc în Sydney, Australia, în 1963. George învaţă să cânte la chitară şi formează una dintre cele mai de succes formaţii din Australia anilor 1960 - The Easybeats. Văzând succesul fratelui său mai mare, Malcolm Young pune bazele unei formaţii rock în noiembrie 1973. În trupă se mai aflau Colin Burgess la baterie şi Larry Van Kriedt la bas, iar în urma unui anunţ publicat în ziar este cooptat solistul vocal Dave Evans.
Observând talentul fratelui său mai mic, Malcolm îl alege drept chitarist principal pe Angus. O lună mai târziu formaţia este botezată AC/DC după inscripţiile pe o maşină de cusut a sorei celor doi fraţi Young, Margret. Angus fiind încă la şcoală, Margret îi sugerează să poarte uniforma sa şcolară pe scenă, ceea ce intre timp a devenit marca sa.
Primul concert AC/DC este susţinul cu ocazia Anului Nou în clubul "The Chequers" din Sydney. Prima înregistrare AC/DC este single-ul "Can I Sit Next To You Girl/Rockin' In The Parlour", în februarie 1974. Cu această ocazie apar ca producători, pentru prima oară George Young şi Harry Vanda, ce vor produce toate albumele AC/DC până în 1979.
Era Bon Scott
Cum fraţii Young devin nemulţumiţi de Dave Evans pe care nu îl considerau potrivit formaţiei, Ronald Belford "Bon" Scott, şoferul formaţiei devine noul solist pentru AC/DC.
Pe 17 februarie 1975 este lansat primul album "High Voltage", destinat numai pentru Australia. După multe schimbări în trupă, componenţa se stabilizează prin aducerea lui Mark Evans la bas şi Phil Rudd la baterie.
Trupa are un program încarcat de concerte, dar se găseşte timp pentru a compune şi înregistra albumul "T.N.T." care este lansat numai în Australia şi Noua Zeelanda. În 1976 AC/DC semnează un contract internaţional cu Atlantic Records. La sfârşitul lui martie începe primul turneu european, iar în mai apare discul "High Voltage" (versiune internaţională), pe care figurează materiale de pe primele două albume scoase în Australia. În acelasi an este lansat şi albumul "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" în versiune numai pentru Australia şi versiune internaţională.
În martie 1977 este lansată versiunea pentru Australia a albumului "Let There Be Rock". Acesta le oferă şansa să cânte în deschiderea celor de la Black Sabbath. Dar, pe timpul turneului are loc o dispută între Malcolm şi Geezer Butler, basistul Black Sabbath. Malcolm îl loveşte pe Geezer, iar acesta răspunde cu cuţitul. În urma acestei dispute, AC/DC este abandonat ca deschidere pentru Sabbath.
Evans intră în conflict cu Angus Young şi este concediat, în locul lui fiind adus Cliff Williams. "Let There Be Rock" este lansat internaţional şi Cliff debuteză cu ocazia concertului de la Lifesavers, din Sydney. În turneul de promovare, trupa concerteaza în SUA şi Europa.
Din februarie până în martie 1978 se înregistrează noul album "Powerage", iar lansarea are loc în aprilie, ocazie cu care trupa susţine un concert la Apollo (Glasgow) care este înregistrat şi inclus pe albumul live "If You Want Blood You've Got It". Pentru promotia albumului trupa efectuează un turneu britanic cu 26 de concerte, şi unul american cu în jur de 100 de concerte, alaturi de Alice Cooper, Aerosmith, Rainbow, Scorpions, UFO, Journey şi Savoy Brown. În cateva luni formaţia vinde peste 250.000 de discuri, numai în America.
Pentru prima data AC/DC lucrează cu un alt producator, Robert John "Mutt" Lange cu care înregistrează cel de-al saselea album, "Highway to Hell", ce avea să fie şi ultimul cu Bon Scott la voce. Acesta a fost înregistrat în studioul Roundhouse din Londra, în martie-aprilie, 1979. Albumul devine cel mai bine vândut al formaţiei de până atunci, iar AC/DC cântă cu sălile pline.
Pe 19 februarie 1980 Bon Scott îi face o vizită tour managerului Ian Jeffery pentru a lua masa împreună, iar seara pleacă la clubul Music Machine. Dupa închiderea clubului, Bon pleacă alături de un prieten al său, Alisdair Kinnear. Bon, fiind în stare de ebrietate leşină în masina lui Kinnear, care îl lasă acolo. Dimineata următoare, observând că Bon şi-a pierdut cunoştinţa, Kinnear il duce la spitalul King's College, dar prea tarziu. În urma autopsiei medicii au declarat că moartea sa a survenit în urma abuzului de alcool ("Acute alcohol poisoning"). Bon Scott avea 33 de ani.
Dupa moartea lui Bon, grupul se gândea dacă să continue fără el sau să renunţe. Până la urmă fraţii Young hotărăsc că Bon ar fi dorit ca AC/DC să meargă mai departe şi fără el. Trupa începe căutarea unui nou vocalist, iar pe lista candidatilor se aflau, printre alţii: Stevie Wright (Easybeasts), Terry Slesser (Back Street Crawler), Buzz Shearman (Moxy) şi ultimul pe listă Brian Johnson (Geordie). Brian cântă doar două piese la audiţie ("Whole Lotta Rosie" şi "Nutbush City Limits" a lui Tina Turner) şi după câteva zile este numit noul vocalist AC/DC.
Era Brian Johnson
Trupa începe înregistrarea albumului "Back in Black" cu producătorul Robert John "Mutt" Lange. Deşi lucrul la album începuse înainte de moartea lui Bon, trupa decide să refacă albumul de la început, incluzând şi versurile lui Brian Johnson. "Back in Black" este lansat în iulie 1980 şi în câteva săptamini ajunge numărul unu în topurile britanice, numărul patru în U.S.A. şi pe locul doi în Australia. Având câteva dintre cele mai mari hituri ale trupei, precum "Hells Bells", "You Shook Me All Night Long," sau piesa de titlu, "Back in Black" devine cel mai popular album AC/DC, ajungând pe locul 2 în topul celor mai bine vândute albume.
Numele
Fraţii Angus şi Malcolm Young au susţinut că ideea pentru numele trupei le-a venit văzând inscripţia "AC/DC" pe o maşină de cusut a surorii lor, Margaret Young. "AC/DC" este o abreviere de la "Curent Alternativ/Curent Continuu" ("Alternating Current/Direct Current") care apare de obicei pe transformatoarele redresoare din curent alternativ in curent continuu. Fraţilor le-a plăcut felul în care acest nume simbolizează energia muzicii şi a spectacolelor formaţiei.
Discografie
Albume de studio
* 1975 High Voltage (Aus.)
* 1976 T.N.T. (Aus.)
* High Voltage (1976)
* Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976 - versiune Australia)
* Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)
* Let There Be Rock (1977 - versiune Australia)
* Let There Be Rock (1977)
* Powerage (1978)
* Highway To Hell (1979)
* Back in Black (1980)
* For Those About to Rock (1981)
* Flick of the Switch (1983)
* '74 Jailbreak (E.P.) 1984
* Fly on the Wall (1985)
* Who Made Who (1986)
* Blow Up Your Video (1988)
* The Razor's Edge (1990)
* Live 1992
* Ballbreaker (1995)
* Volts (1997)
* Stiff Upper Lip (2000)
* Black Ice (2008)
Albume Live
* If You Want Blood You've Got It (1978)
* Live at Donington (1991)
* Live (1992)
* Live: 2 CD Collector's Edition (1992)
* Live from the Atlantic Studios (1997)
* Let There Be Rock: The Movie (1997)
* Stiff Upper Lip-Live Video' (2003) 



sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool