Desenele animate - Originea si istoria animatiei



  Ca peste tot in lume, filmul romanesc de animatie s-a nascut prin dezvoltarea graficii jurnalistice, din tendinta fireasca a acesteia de a-si depasi limitele prin animarea imaginilor. Toti marii creatorii de filme de animatie din Romania provin din randul caricaturistilor, grafica jurnalistica reprezentand prima scoala la care s-au format animatorii romani.
   Cei mai multi au fost influentati de idealul estetic al studiourilor americane si franceze, "furand meserie" de multe ori in urma vizionarilor productiilor acestora la cinematograf.
   Perioada de pionierat (1920 - 1948) Activitatea de inceput a animatiei romanesti s-a dezvoltat in conditii materiale cu totul improprii, pur artizanale, spre deosebire de situatia occidentala, unde exista o adevarata industrie a productiei de pelicule de desene animate. Acest fapt precum si lipsa distributiei, concurenta la pret neloial a animatiilor straine, lipsa de personal, aparitia sonorului, au dus la o relativa marginalizare si apoi disparitie a peliculelor de desene animate autohtone in anii '30. Cel mai prolific desenator a fost Aurel Petrescu, avand la activ 11 desene animate confirmate de presa vremii si peste 70 de alte animatii, majoritatea reclame. A avut curajul sa continue productia si in epoca sonorului, probabil copiind pistele filmelor straine. Haplea Primul desen animat pastrat in arhiva nationala se numeste Haplea si a fost creat de catre Marin Iorda in 1927, dupa personajul similar din caricaturile sale. Dificultatile ivite in timpul si dupa realizarea acestuia l-au facut pe Iorda sa renunte la o continuare. A mai realizat, in 1936, doar niste diagrame animate pentru filmul profesorului Dimitrie Gusti, prezentat la pavilionul romanesc al Expozitiei internationale de la Paris din anul urmator. Încercarile de animatie au revenit cu timiditate abia dupa 1939: "Romania etnografica", film terminat, dar needitat (fara montaj) al caricaturistului Dem Caricaturistul - pe atunci - Ion Popescu-Gopo a realizat niste proiecte in 1939, nefinalizate datorita lipsei de sprijin din partea statului "Cei trei muschetari", proiect al caricaturistului Gion, in anul 1943 "Patania lui Ion (poveste trista, dar adevarata)" in regia lui Jean Moraru, acesta avand si cateva incercari anterioare, toate lipsite de succes În aceasta perioada de inceputuri, s-au gasit destui critici gata sa evalueze productiile autohtone prin comparatie cu cele occidentale. Cu toate acestea, publicul larg precum si o serie de personalitati si intelectuali de prestigiu au incurajat creatorii romani si au sustinut dezvoltarea acestei ramuri a celei de-a saptea arte. Îi amintim pe Ion Marin Sadoveanu ("Desenuri animate" in Rampa - 1930), Camil Petrescu ("Despre absurd" in Facla - 1932), Dumitru Ion Suchianu ("Curs de cinematograf" - 1931), Ion Cantacuzino ("Uzina de basme" - 1935), George Calinescu ("Între poezie si feerie" in Adevarul literar si artistic - 1936), la care se adauga multi altii.
   Perioada Studioului Bucuresti (1949 - 1964)
   Perioada desenelor animate realizate intre 1949 si 1964 sta sub umbra personalitatii lui Ion Popescu-Gopo. Dupa incercarea din 1946 a lui Jean Moraru, abia in 1949, alaturi de tatal sau si Matty Aslan, Gopo scoate scurt-metrajul de animatie Punguta cu doi bani. Din 1950, desenele animate au fost produse in cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti. Primele erau zoomorfe si constituiau fabule educative in spiritul epocii. În 1951 Gopo produce un alt desen animat: Ratoiul neascultator. Urmeaza, in regia aceluiasi, Albina si porumbelul, apoi: Doi iepurasi (1952) Marinica (1953) O musca cu bani (1954) Surubul lui Marinica si Ariciul rautacios (1955) Galateea (1957) Creatiile care l-au consacrat au fost insa cele cu Omuletul, realizate aceasta perioada: Scurta istorie (1957) Sapte arte (1958) Homo sapiens (1960) Allo! Hallo! (1962). Acestea i-au adus lui Gopo numeroase premii si aprecieri internationale.
   Perioada Animafilm (1964 - 1989)
   Moartea lui Gopo, in 1989, a insemnat si sfarsitul animatiei romanesti clasice. Devenit intre timp societate pe actiuni si fiind lipsit de sprijin din partea statului, Animafilm a decazut treptat, fiind la un pas de faliment. În ultimii unsprezece ani, au fost realizate 15 filme de animatie (doar doua au fost creatie propriu-zisa). Totusi, cu o cifra de afaceri de 110.000 RON, studioul a avut in 2004 un profit de 24.800 RON, datorita unui film de doar cinci minute, "Un alt fel de Love Story", in care Miaunel si Balanel fac educatie sexuala. Actual, studioul primeste doar comenzi de la diverse firme sau fundatii care vor sa-si transmita mesajele educative prin imagine. Datorita faptului ca aceste creatii sunt difuzate in circuit inchis, nu au parte de prea multa publicitate. Cu toate acestea, in strainatate, filmele produse la Animafilm inca se mai editeaza pe casete video (VHS) si DVD. Cele mai cunoscute titluri ar fi "Peripetiile lui Ionut", "Vreau sa stiu", "Uimitoarele aventuri ale muschetarilor", "Robinson Crusoe". Acestea au beneficiat de dublaje facute in tara, in franceza, engleza si spaniola, sau de unele profesioniste, uneori chiar in sistem surround (5.1 canale), in strainatate (cum e cazul "Il trë moschettieri", in Italia). În Romania, mai exista studiouri particulere de animatie, care lucreaza cu tehnica moderna si cu animatori autohtoni. Dupa declinul Animafilm animatorii ramasi fara serviciu au fost recrutati de companii cu capital spaniol sau francez. Dar majoritatea filmelor produse sunt de conceptie straina, pentru export. În 2004 a aparut un desen animat numit "Boborul". Autorul filmului este unul dintre cei mai talentati artisti din generatia de mijloc, care a avut creatii si in cadrul Animafilm: Radu Igazsag care, de altfel, semneaza si scenariul. Dupa ne sugereaza titlul, el se inspira din proza marelui Caragiale, rememorand cele 15 ore ale Republicii de la Ploiesti din 1870. De fapt, filmul este o combinatie intre jocul de actori si animatie. În rolul lui nenea Iancu, joaca Victor Rebengiuc. Filmul lui Radu Igazsag (produs de Fundatia Arte Vizuale si finantat de Centrul National al Cinematografiei) este o adevarata bijuterie, ce dureaza doar 9 minute.


   SURSA 02
 
   Filmul de animaţie, este un gen de film realizat prin animarea personajelor sau obiectelor naturale prin filmarea fotogramă cu fotogramă.
   Animaţia este procedeul complex prin care se realizează efectul de mişcare. Succesiunea de imagini ce reprezintă descompunerea mişcării se realizează în atâtea faze câte sunt necesare ca după filmarea fotogramă cu fotogramă să redea mişcarea dorită. Odată cu această descompunere a mişcării, se urmăreşte ca ea prin proiecţie să redea şi o interpretare artistică, dorită de realizator. În funcţie de dorinţa realizatorului ca tehnică de animaţie se poate folosii tehnici şi procedee diferite: desen, cartoane decupate, păpuşi, ecranul cu ace, gravură, obiecte, pictură, plastilină, fluorescenţă, computer.
Mai există un gen numit film de animaţie combinat cu filmări de personaje reale , un gen de film în care imaginea filmată separat cu personaje reale este combinată cu imaginea obţinută prin animaţie.
   Scurt istoric al filmului de animaţie
   Filmul cu desene animate, filmul care a fascinat şi fascinează universul copilăriei, are o istorie mai lungă decât filmul cu imagini reale din mediul înconjurător cu oameni sau animale.
La început de secol al XIX-lea, prin anul 1829, profesorul belgian Jeseph Plateau care studia stabilirea limitei de rezistenţă a retinei ochiului la lumina solară face o descoperire. Constată că uitându-se la lumina soarelui un timp (25 de secunde în experienţa sa), imaginea soarelui mai persistă în retină un timp oarecare, după ce nu se mai uită. Experienţa sa care pune în evidenţă remanenţa retiniană este foarte importantă mai târziu pentru cinematograf. În baza acestui experiment construieşte un aparat pentru a înşela vederea, pe care l-a numit fenakistoscop în anul 1832.
   Principiul de funcţionare al fenakistoscopului se baza pe realizarea unor desene care reprezentau o imagine în mişcare descompusă într-o serie de imagini fixe, iar apoi recompunerea lor rapidă, astfel ca ochiul să asocieze imaginile văzute sub formă de mişcare.
   Urmează apoi crearea unor aparate diferite ca denumire bazate pe acelaşi principiu, dar care toate foloseau desene care reprezentau o imagine în mişcare descompusă în imagini fixe. Apogeul, dacă se poate spune aşa, îl atinge francezul Emile Reynaud în anul 1888, care realizează ceace se numea teatrul optic, unde desenele reprezentând faze ale mişcării unor pesonaje desenate care exprimau scurte povestioare, sunt făcute pe o bandă transparentă cu perforaţii. Proiecţia se făcea cu ajutorul unei lanterne magice ca sursă de lumină, iar transportul sacadat care asigura proiecţia cadru cu cadru pentru scurt timp era făcută cu ajutorul unei rame cu dinţi (grifă).
   Deci putem spune că filmul de animaţie a anticipat filmul cu imagini reale din mediul înconjurător şi cel cu personaje (oameni sau animale).
   Animaţia românească
   Şi în istoria filmului românesc ca şi în a altor cinematografii, a existat o preocupare deosebită pentru filmele de animaţie.
   În anul 1920, caricaturistul Aurel Petrescu realizează primul desen animat românesc, numit "Păcală în Lună". Acesta nu s-a păstrat însă. Cel mai vechi film românesc de animaţie care a ajuns până la noi este cel creat în 1927 de către Marin Iorda: "Haplea".
   De-a lungul istoriei filmului românesc s-au mai remarcat şi alţii, dar cel care aduce renume mondial animaţiei româneşti este Ion Popescu-Gopo, părintele Omuleţului. Omuleţul care prin Scurtă istorie obţinea în 1957 la Festivalul Filmului de la Cannes "Marele Premiu", Palme d'Or. El, Gopo, este deschizătotul de drum pentru împătimiţii realizatori de filme de animaţie, care a determinat autorităţile să înfiinţeze în anul 1964 studioul specializat "Animafilm". 


   SURSA 03
 
   Bugs Bunny
   Bugs Bunny este un personaj de desen animat foarte popular. El este binecunoscutul iepure din seria de desene animate Looney Tunes ce a luat nastere din desenele lui Tex Avery si Robert McKimson in anul 1940 in Brooklyn, New York. In spatele vocii lui Bugs Bunny se afla Mel Blanc, iar muzica a fost compusa de Carl Stalling, Milt Franklyn si William Lava. Bugs Bunny are un accent ce combina dialectele din Bronx si Brooklyn. Replica lui preferata este binecunoscuta "What's up, Doc?" rostita de cele mai multe ori in timp ce roade un morcov.
   Oficial, Bugs Bunny a aparut pe 27 iulie 1940 in filmul de animatie A Wild Hare. Iepurele animat si-a facut aparitia de-a lungul timpului in peste 150 de seriale, toate, inafara de douasprezece din ele, fiind difuzate frecvent la TV chiar si in prezent. Deseori Bugs Bunny are puterea de a schimba realitatea dupa bunul plac si chiar de a se juca cu legile fizicii, fiind considerat cel mai istet personaj de desen animat. Cu toate astea, daca devine rautacios si egoist toate puterile lui dispar, nereusind sa-si invinga adversarul. Unul dintre cei mai cunoscuti dusmani ai sai este vanatorul Elmer.
Desenele ce il au ca protagonist pe Bugs Bunny par a nu imbatrani niciodata. In 1996 apare in filmul "Space Jam" alaturi de baschetbalistul Michael Jordan, iar in prezent iepurele este logo-ul Warner Bros.
   Dexter's Laboratory
   Dexter's Laboratory (Laboratorul lui Dexter) este un binecunoscut serial american de desen animat, creat de Genndy Tartakovsky.
   Dupa ce a terminat de desenat o balerina inalta si slabuta, Genndy Tartakovsky s-a hotarat sa-i gaseasca acesteia un partener care sa reprezinte exact opusul ei. Astfel s-a nascut personajul Dexter, un baietel scund si indesat. Nu dupa mult timp, pe 20 februarie 1995, este difuzat pe Cartoon Network primul episod din serialul "Dexter's Laboratory".
   Toata actiunea desenului animat se invarte in jurul baiatului genial Dexter, care detine in secret un laborator ascuns dupa biblioteca din camera sa. El este singurul care are acces in acest laborator insa, curioasa lui sora pe nume Dee Dee, reuseste sa se strecoare de fiecare data inauntru. Acesta este motivul pentru care cei doi frati o tin intr-o continua cearta. De asemenea, Dexter are si un rival numit Mandark, un baiat la fel de inteligent ca si el, cu care se intrece in experimente.
   Familia Flinstone
   Familia Flinstone este un serial american de desen animat produs de Hanna-Barbera Productions. Serialul a fost difuzat pentru prima oara in 1960 pe canalul de televiziune ABC si prezenta viata de zi cu zi a unui cuplu (Wilma si Fred Flinstone) si a prietenilor lor (Betty si Barney Rubble). Actiunea desenului animat se petrece in "epoca de piatra", insa toate aventurile personajelor sunt inspirate din viata cotidiana a americanilor din anii 1950.
   Familia Flinstone locuieste alaturi de vecinii si prietenii ei cei mai buni in orasul Bedrock. Acestia duc o viata asemanatoare celei din ziua de azi, avand parte de aceeasi tehnologie ca cea din prezent, insa adaptata la epoca de piatra. Majoritatea lucrurilor sunt facute din piatra, animalele dominante sunt dinozaurii, mamutii si tigrii preistorici, masinile sunt din lemn si sunt pornite cu ajutorul picioarelor, iar imbracamintea lor este confectionata din piele de animale.
   Umorul serialului este dat atat de aventurile prin care trec cele doua familii traznite, cat si prin modul in care reusesc sa-si rezolve sau nu problemele. De asemenea o alta sursa de umor este si felul in care animalele sunt folosite in tehnologie; atunci cand personajele se pozeaza, in interiorul camerei de fotografiat este o pasare care sculpteaza cu ciocul imaginea pe o piatra, sau atunci cand isi fac dus se folosesc de un mamut care ii stopeste cu apa din trompa.
   Serialul a fost difuzat de ABC pana in anul 1966, pentru ca mai apoi sa fie preluat si de alte posturi de televiziune, fiind unul dintre cele mai de succes seriale create vreodata.
   Frumoasa si Bestia
   Frumoasa si Bestia este unul dintre cele mai populare filme clasice de animatie din seria Wald Disney. Premiera productiei a avut loc pe 22 noiembrie 1991 si este o frumoasa adaptare realizata de Linda Woolverton a binecunoscutului basm ce poarta acelasi nume.
   Acest desen animat s-a bucurat de un mare succes nu numai datorita povestii, cat si datorita coloanei sonore. Muzica acestui film a fost compusa de Alan Menken si Howard Ashman, si a facut ca intreaga productie sa fie mult mai bogata. Locul trei in topul celor mai bune filme din acea perioada, incasarile de peste 146 de milioane de dolari si castigarea premiului Oscar pentru cea mai buna coloana sonora au ridicat filmul de animatie rangul unui film legendar.
   "Frumoasa si Bestia" prezinta povestea unei tinere fete pe nume Belle, ce prefera sa fie prizoniera in locul tatalui ei  rapit si tinut in captivitate in castelul unei bestii. Petrecand mult timp in preajma bestiei, Belle ajunge sa o cunoasca si intr-un final sa se indragosteasca unul de celalalt. Astfel, dragostea lor reuseste sa desfaca blestemul, Bestia fiind defapt doar o infatisare monstruasa a unui tanar print fermecator.
   Aceast desen prezinta o poveste deosebita, deoarece este singura in care personajele principale se cunosc foarte bine inainte de a se indragosti. De asemenea, intr-un final povestea ransmite mesajul dragostei adevarate, care nu tine cont de infatisare, ci de frumusetea sufletului. 
   Johnny Bravo
   Johnny Bravo este personajul principal din serialul de desene animate ce-i poarta numele. El a fost creat de Van Partible si a aparut pentru prima oara la TV in doua scurte show-uri facute pentru "Cartoon Network's World Premiere Toons" alaturi de mai multe personje cunoscute din desene animate. Pe 7 iulie 1997 a avut loc la Cartoon Network premiera serialului "Johnny Bravo". Seria originala a desenului a inceput in 1997 cu 12 episoade pilot, a continuat in 1999 cu o alta serie, iar in 2004 a luat sfarsit. In total Johnny Bravo are 4 sezoane si 65 de episoade. In spatele celebrului personaj Johnny Bravo se afla vocea actorului Jeff Bennett.
   Johnny Bravo este un tip narcisist, care are incredere in fizicul lui, insa de fiecare data cand vrea sa abordeze o fata o da in bara. El este obsedat de femei si pe parcursul tuturor episoadelor nu face altceva decat sa incerce sa le agate, insa primeste in schimb palme, pumni sau chiar batai adevarate. Atunci cand vede ca treaba nu a decurs asa cum isi dorea, nu recunoaste niciodata ca a fost penibil si spune una dintre cele mai recunoscute replici ale sale "She wants me" (Ma vrea).
   Imbracat intr-un tricou negru mulat si purtand o pereche de jeans mici Johnny este recunoscut pentru miscarile sale de lupta pe care le simuleaza atunci vrea sa impresioneze o fata. Singura femeie care il admira si are incredere in el este mama sa Bunny Bravo. De asemenea, Suzy, o fata roscata de 5 anisori care sta in acelasi cartier cu Johnny, este indragostita de acesta il urmareste, vorbeste mult si il cicaleste.
   Mica Sirena
   "Mica sirena" este cel de-al 28-lea film clasic de animatie produs de Wald Disney. Productia este o adaptare a povestii cu acelasi nume, scris de Hans Christian Andersen si a fost lansata pe 15 noiembrie 1989 de Walt Disney Pictures si Buena Vista Distribution. Acest film a readus pe picioare din punct de vede financiar compania Wald Disney, deoarece a avut incasari de peste 80 de milioane de dolari in S.U.A.
   "Mica Sirena" a fost primul film de desen animat produs de Disney, in care se folosesc secvente de animatie realizate pe computer. De asemenea, impreuna cu "Frumoasa si Bestia", "Mica Sirena" a fost filmul a marcat perioada de revenire in forta a filmelor de animatie.
Productia a avut un mare succes, iar datorita acestui lucru filmul a continuat cu o a II-a parte numita "Intoarcerea in mare" si cu o a III-a parte numita "Mica sirena III".
   Mickey Mouse
   Mickey Mouse este un personaj de desen animat ce a devenit un simbol pentru Walt Disney. El a fost creat in anul 1928 de catre Ub Iwerks si Walt Disney care, de asemenea, i-a interpretat si vocea. Compania Walt Disney ii sarbatoreste ziua in data 18 noiembrie 1928 odata cu lanseara lui in animatia "Steamboat Willie".
   Micul soricel a evoluat de la un simplu caracter de desene animate si benzi desenate, la unul dintre cele mai recunoscute simboluri din intreaga lume. Mickey Mouse a fost creat ca o inlocuire a desenului animat "Oswald the Lucky Rabbit", acesta fiind un caracter animat mai vechi, ce apartinea de asemenea studiourilor Disney. Dupa mai multe cercetari, animatorul Ub Iwerks a ajuns la concluzia ca oamenilor, si in special copiilor, le sunt mai dragi animalele mici si dragute. Marele success al soricelului Mickey Mouse se datoreaza asemanarii lui cu omul.
   Mickey si Minnie au debutat in scurt metrajul Plane Crazy, lansat in premiera in data de 15 mai 1928. Desenul a fost regizat in mare parte de Walt Disney, iar animatiile au fost realizate de Ub Iwerks. Actiunea desenul il plaseaza pe Mickey Theodore Mouse in postura de aviator amator. Dupa ce isi construieste propriul avion, el ii cere lui Minnie sa i se alature pentru primul zbor. Acesta se dovedeste a fi un sir lung de esecuri amuzante din cauza faptului ca Mickey incerca sa o sarute pe Minnie.
   Animatia care l-a consacrat pe Mickey Mouse a fost "Steamboat Willie". Aceasta a fost printre primele desene animate din lume ce contineau o coloana sonora ce se imbina cu actiunea. Ideea animatiei il punea pe Mickey in postura de capitan al vasului "Steamboat Wille", iar numele pe care il purta era "Captain Pete".
Cu timpul, faimosul soricel cu manusi si pantaloni rosii a interpretat nenumarate roluri, uneori fiind surprins chiar si in postura unui soricel obisnuit (When the Cat’s Away) sau a unui soldat (The Barnyard Battle).
   La 18 noiembrie 1978, in onoarea a celei de-a cincizecia aniversare a vestitului Mickey Mouse, soricelul devine primul caracter de desen animat care are o stea pe Hollywood Walk Of Fame. Datorita marelui success de care are parte, Mickey apare si in multe jocuri video, precum "Mickey Mousecapade","Mickey Mania: The Timeless Adventures of Mickey Mouse, Castle of Illusion Starring Mickey Mouse", precum si in jocuri moderne destinate copiilor de varste mai fragede: "Disney's Magical Mirror Starring Mickey Mouse".
   Ultimul serial animat in care Mickey si-a facut aparitia a fost "Mickey Mouse Clubhouse " in anul 2006. De-a lungul carierei sale, Mickey Mouse a avut peste 150 de aparitii in show-uri tv, benzi desenate sau jocuri video.
   Popeye Marinarul
   Popeye marinarul este un cunoscut personaj de desene animate, indragit de copiii din toata lumea. El a fost creat de Elzie Crisler Segar, iar la inceput a fost un simplu erou de benzi desenate. Pentru prima oara Popeye apare pe 17 ianuarie 1929 in banda desenata Thimble Theatre. El era ilustrat ca fiind un marinar musculos, mereu cu o pipa in gura, ce calatorea in intreaga lume trecand printr-o sumedenie de aventuri.
   Succesul de care are parte face ca Popeye sa devina personaj de desene animate. Actiunea povestii este similara cu cea a benzilelor desenate, numai ca, de data aceasta marinarul are o iubita pe nume Olive Oyl si un dusman numit Brutus. Acest urias personaj negativ al povestii este un pretendent al lui Olive si incerca sa o cucereasca netinand cont de iubitul ei. Din acest motiv, intre Brutus si Popeye se dau lupte in care marinarul castiga de fiecare atat datorita fortei lui, cat si datorita spanacului pe care il mananca. La fel ca si alti eroi de desen animat, Popeye lupta impotriva raului si are propriile reguli pe care le respecta indiferent de situatie.
   Spanacul, secretul fortei sale, a intrat in firul povestii in urma unei erori de tipar. Creatorii lui Popeye s-au inspirat dintr-o publicatie a presei americane, unde spanacul era prezentat ca avand de zece ori mai mult fier decat in realitate. Astfel, spanacul a devenit arma secreta a vestitului marinar si de asemenea, a reusit sa creasca vanzarea de spanac, salvand de la faliment industria de conserve Crystal City din Texas. Din recunostinta, locuitorii Texasului i-au ridicat o statuie eroului marinar.
Dupa ce creatorul lui Popeye moare, serialul este continuat de alti artisti, dintre care cel mai important Bud Sagendorf. In spatele personajului s-a aflat la inceput vocea lui William "Billy" Costello, care a fost inlocuita in 1935 cu cea actorului Jack Mercer. Episoadele " Popeye the Sailor Man" au fost produse de Fleischer Studios pentru Paramount Pictures. Pentru prima oara, Popeye si-a facut aparitia pe micile ecrane intr-un desen Betty Boop in anul 1933 acesta numindu-se chiar "Popeye marinarul". Odata cu aparitia sa, a fost lansata si vestita melodie "I'm Popeye the Sailor Man", scrisa special pentru acest episod.
   Povestea Marianarului Popeye merge mai departe chiar si azi. El este prezent atat la TV, in revistele de benzi desenate cat si pe jocurile pe calculator.
   Sailor Moon
   Sailor Monon este un serial japonez anime al carui scenariu a fost scris de Naoko Takeuchi. Acesta prezinta povestea reincarnarii regatului sistemului solar si lupta cu fortele negative. Protagonistele serialului sunt niste adolescente care se transforma in eroine numite Sailor Senshi (soldat/ luptator), invocand numele lunii si a planetelor. Anime-ul are 5 sezoane, 200 de episoade, 3 filme si 5 seriale speciale si este unul din serialele reprezentative pentru genul magical girls.
   Personajul principal este Usagi Tsukino, o adolescenta de 14 ani, plangacioasa, alintata, plina de viata si deloc responsabila. Viata ei este una linisita pana cand o intalneste pe Luna, o pisica vorbitoare ce are un semn de semiluna in frunte. Acest ciudat animal ii da viata peste cap, spunandu-i ca este aleasa pentru a lupta impotriva fortei intunericului ce va invada orasul Tokyo. Astfel, Usagi invata cum sa se transforme intr-un senshi numit Sailor Moon si incepe sa lupte impotriva raului, cautand Cristalul de argint si printesa Lunii.
   Pentru a reusi sa salveze Pamantul, Sailor Moon nu lupta singura. Ei i se alatura inca patru luptatoare, intruchipari ale planetelor Marte, Venus, Mercur si Jupiter. Impreuna cu acestea, cu Luna, Artemis si Marscatul in frac, Sailor Moon reuseste sa parcurga drumul spre maturizare, spre iubire si intr-un final spre aflarea adevarului despre viata ei anterioara.
   Scooby Doo
   Scooby Doo este un serial de desen animat american, creat de Joe Ruby, Ken Spears si Iwao Takamoto pentru Hanna-Barbera Productions. Show-ul a fost difuzat in premiera de Saturday morning television pe 13 septembrie 1969 cu primul sau episod "What A Night For A Knight". De atunci pana in prezent personajele au avut parte de cateva schimbari, iar serialul s-a bucurat de o larga popularitate.
   Cea mai cunoscuta varianta a desenului animat este cea in care patru adolesceti, Fred "Freddy" Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley, Norville "Shaggy" Rogers si cainele lor vorbitor "Scooby-Doo" calatoresc in jurul lumii cu dubita lor numita "The Mystery Machine" rezolvand mistere legate de monstrii, fantome si personje inspaimantatoare. La inceput toate acestea par a fi de domeniul supranaturalului, insa la sfarsitul fiecarui episod tot ce este infricosator si de neinteles este dezvaluit printr-o explicatie rationala.
   Vocile originale din spatele indragitelor personaje apartin lui: Don Messick ca Scooby-Doo, Casey Kasem ca Shaggy, Frank Welker ca Fred, Nicole Jaffe ca Velma si Stefanianna Christopherson ca Daphne. Fiecare personaj in parte are farmecul lui si este recunoscut pentru calitatile sau defectele sale. Fred este liderul si detectivul in cauza, Velma este cea inteligenta care analizeaza intodeauna situatia si gaseste solutii, Daphne este mai mult un pericol public si o fire vulnerabila, iar Shaggy si Scooby-Doo sunt doi lasi, mancaciosi care nu vor neaparat sa dezvaluie mistere. Cei doi din urma sunt principala sursa de umor a serialului.
   Fiecare episod decurge aproximativ la fel. Cei cinci prieteni dau accidental peste un caz in care o creatura sau un monstru teroriza locul in care se afla. Acestia sar in ajutor si incearca sa rezolve misterul. In timp ce cauta suspecti si indicii, gasca descopera monstrul cautat si deseori sunt urmariti de acesta. La final, cand gasesc destule indicii pentru a fi siguri ca mostrul lor nu este unul adevarat, decid sa-l prinda intr-o capcana inventata de Fred. Dau "monstrul" politiei si prezinta cazul foarte clar. Intodeauna ultima replica a vinovatului este "Si as fi scapat daca nu erati voi copii bagaciosi!".
In anul 2002 apare filmul "Scooby-Doo" regizat de Raja Gosnell. Acesta este inspirat din desenul animat Scooby Doo si ii are ca actori in rolurile principale pe Matthew Lillard ca Shaggy, Sarah Michelle Gellar ca Daphne, Freddie Prinze, Jr. ca Fred, Linda Cardellini ca Velma si Neil Fanning ca voce al lui Scooby-Doo. De asemenea, in 2004 apare filmul "Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed".
   Tom si Jerry
   Tom si Jerry este unul dintre cele mai cunoscute si longevive seriale de desen animat. Create de animatorii William Hanna si Joseph Barbera pentru Metro-Goldwyn-Mayer, binecunoscutele personajele Tom si Jerry au impresionat de fiecare data prin nesfarsita rivalitate dintre ele. Cei doi animatori au creat de-a lungul carierei lor 114 episoade Tom si Jerry, episoade cu care au castigat de sapte ori premiul Oscar, concurand cu Wald Disney.
   In aproape fiecare episod scenariul se bazeaza pe incercarile lui Tom, un motan alintat, de a-l prinde pe Jerry, soricelul maro ce ii sta mereu prin preajma. De foarte putine ori se intampla ca Tom sa-l prinda pe Jerry si asta din cauza naivitatii motanului. Cu toate ca au avut un mare succes, episoadele acestui desen animat au fost des criticate pentru excesul de violenta de care dau dovada.
   De asemenea, muzica joaca un rol extrem de important in aceste desene animate deoarece ea accentueaza starea de spirit pe care vor sa o transmita personajele. Melodiile au fost create de Scott Bradley, compozitor care a combinat muzica jazz cu cea pop si cea clasica.
Pe langa cele doua personaje principale, isi fac aparitia si alte caractere precum Tuffy, micutul prieten a lui Jerry, Killer, buldogul puternic care il fugareste pe Tom sau Mother Two-Shoes, stapana casei in care locuiesc personajele principale.
   Viata cu Louie
   "Viata cu Louie" este un un serial american de desen animat ce se bazeaza pe copilaria comediantului Louie Anderson, ce a crescut in localitatea Wisconsin alaturi de familia sa. Desenul animat a fost creat de Matthew O'Callaghan si Louie Anderson si a debutat pe 24 decembrie 1994 ca episod special de Craciun al postului de televiziune Fox Kids. Un an mai tarziu apare primul sezon "Viata cu Louie", ce a fost urmat de alte doua pana in 1998, avand in total 39 de episoade.
Louie, personajul principal al serialului, este un copil grasut de opt ani ce traieste in Wisconsin. El are un frate pe nume Tommy Anderson, iar ca prieteni pe Mike Grunewald si Jeannie Harper. O buna parte din umorul serialului se datoreaza lui Andy Anderson, tatal lui Louie, un veteran al celui de al Doilea Razboi Mondial. Aparent acesta este un tata sever, morocanos, caruia nu-i convine mai nimic, insa in realitate este o persoana grijulie la fel ca si mama lui Louie. De asemenea, personajul principal are un dusman, Glen Glenn, care il cicaleste de fiecare data cand are ocazia. 
   Primul sezon al serialului avea ca introducere a fiecarui episod, un monolog despre copilarie si familie tinut de realul Louie Anderson. Aceasta scena se transforma intre timp in desen, iar episodul continua. Spre deosebire de prima serie, celelalte doua au ca introducere o scena in care Louie alearga spre televizor, butoneaza putin telecomanda  si spune: "Sa va zic cate ceva despre familia mea". In generic apar cateva secvente in care Louie isi baga doua bete in nas, sare de pe trambulina in piscina si stropeste toata lumea de pe margine, terminand cu imaginea in care el sta pe saltea in piscina cu televizorul plutind pe o roata de masina.
   Serialul "Viata cu Louie" este unul foarte popular si indragit, fapt pentru care a castigat doua "Daytime Emmy Awards".  


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool