Continente - Africa

   Africa este al doilea continent ca marime, al Pamantului, traversat de Ecuator si de cele doua tropice, cuprins intre Oceanul Atlantic (la Vest), Marea Mediterana (la Nord), Marea Rosie si Oceanul Indian (la Est), avand o suprafata de 30.3 mil. km (cu insulele invecinate) si populatia de 668.700.000 locuitori. Se intinde intre 37.21 lat. N -;Capul Ros el-Abiad si 34.52 lat. S -;Capul Acelor pe suprafata de 8000 km si intre 51.20 long. E -;Capul Ros Hafun pe o suprafata de 7400 km. Africa este constituita dintr-un bloc masiv vechi, care a suferit putine modificari in perioadele glaciare mai recente si unde structurile de platforma au o dezvoltare larga.  
  Relieful 
   Forma tipica a reliefului .Africa are un relief mai putin variat ca al altor continente. Este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 750 m iar cea maxima este de 5895m.-Vf. Kilimanjaro.
Se deosebesc:
1. Africa Joasa -;Sahara, Sudanul, Guineea si depresiunea Zair cu altitudine in general sub 500 m.
2. Africa Inalta -;Abisinia, Somalia
3. Africa de Sud -;construita din podisuri inalte de peste 1000 m.
   Doar sistemul montan al Atlasului este format din cutare, restul muntilor africani reprezentand mari zone de factura, in care se pot grupa atat marginile inalte ale Marelui Graben Est-African (podisul Abisiniei si podisul Somaliei) cat si muntii,podisurile ridicate tectonic (Ahaggar,Tibesti) si horsturile (Muntii de Cristal si Munti Scorpiei) De formarea Marelui G raben Est-African sunt legate puternice erupti vulcanice, care au dat nastere muntilor vulcanici : a) Kilimanjaro, b) Kenya(5199m) c) Elgon(4332m).
   Depresiunile sunt largi si limitate de praguri : a) Kalahorii b) Zair c) Ciad d) Niger e) cele din Sahara
Campiile sunt restranse si de scufundare recenta : a) Campia Senegalului b) Campia Guineii Superioare c) Campia Mazambicului d) Campia Somaliei
 

   Resursele solului
   In Republica Africa de Sud (Witwaters rand), Zimbabwe, Zair(Shabat), Tanzania,Ghana etc. Exploatarile de diamante in neckurile din Republica Africa de Sud(Kimberley) sau in aluviunile din Zair, Angola, Ghana, Sierra Leone etc. si de minereuri de fier mai ales in Liberia, Zimbabwe, Algeria si Republica Africa de Sud. Zacamintele importante de petrol se afla in Sahara, Salah si Libia iar gazele naturale in Hassi-R’Mel.
Africa detine mari ponderi in productia lumii capitaliste de : a) crom (75%) b) cupru (47%) c) mangan d) zinc e) stibiu f) plumb g) azbest


   Clima
   Africa este continentul cu clima cea mai ridicata de pe glob, dintre care se deosebesc zonele : a) o zona de clima ecuatoriala (cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii) b) doua zone de clima subecuatoriala c) doua zone tropicale (cu precipitatii extrem de reduse -;intre 50-150 mm anual) d) doua zone subtropicale (cu doua sezoane opuse -;umed si secetos)
Cea mai ridicata temperatura s-a inregistrat la Azitiyah -Libia (58 ) la data de 13.dec.1922 iar valorile termice de peste 40 sunt frecvente in intreaga Sahara.


   Hidrografia
   Africa se caracterizeaza prin fluvii si lacuri mari dar si prin intinse zone endoreice (1/2 din continent). Cele mai importante fluvii sunt : a) Nilul -;cel mai lung fluviu al lumii b) Zair c) Niger d) Orange e) Senegal
Pe langa acestea se pot enumera si lacurile tectonice ale caror apa este dulce exceptie facand lacul Ciad situat in zona semiarida care este de o adancime redusa dar apa sa este sarata.


   SURSA 02
 
   Africa este al –II lea continent ca marime al Pamantului avand o suprafata de aproximativ 30 milioane km² , traversat de Ecuator, cele 2 tropice (Racului – 23° 30’ latitudine nordica si Capriconului – 23° 30’ latitudine sudica) si de meridianul zero.
Limita fata de Europa urmareste stramtoarea Gibraltar (13 km) si tarmul sudic al Marii Mediterane, cu 2 golfuri importante: Sirta Mare si Sirta Mica.
   Limita fata de Asia incepe de la Canalul Suez, trece prin Marea Rosie, stramtoarea Bab el Mandeb si Golful Aden.
   In est se afla Oceanul Indian, cu un tarm foarte regulat, lipsit aproape complet de golfuri si insule. Singura peninsula importanta este cea a Somaliei ce patrunde adanc in ocean, limitand spre sud Golful Aden. Cea mai mare insula, despartita de continent prin stramtoarea Mozambic (si una din cele mai mari insule de pe glob, ocupand locul IV) este Madagascar, cu o suprafata de peste 580000 km² .
In vest, tarmurile Africii sunt scaldate de apele Oceanului Atlantic. Cel mai mare golf african, ce se deschide larg spre Atlantic este cel al Guianeei, separat de delta fluviului Niger in Golful Benin, situat in vest, si Golful Biafra, in est. Aproape de tarmul african se gasesc insulele Canare (Spania) si ale Capului Verde.
Extremitatile continentului african sunt:
- La Nord – Capul Blanc – 37° 21’
- La Est – Capul Guardafului – 51° 23’
- La Sud – Capul Acelor - 34° 51’
- La Vest – Capul Verde - 17° 32’
   Africa reprezinta un bloc continental masiv, cu un contur putin articulat, lipsit de golfuri.
Tarmul spre Atlantic este rectiliniu iar in fata sa valurile au ridicat o bariera de nisip. In Golful Guineei, cordoanele de nisip bareaza in spatele lor lagune.
   Forma tipica a reliefului Africii, mai putin variat ca al altor continente este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 700 m iar altitudinea maxima a continentului este de 5895 m (Varful Kilimanjaro).
   Africa poate fi impartita in trei grupe, astfel deosebim Africa joasa (Sahara, Sudan, Guineea si Depresiunea Zair) cu altitudinea mai mica de 500 m , Africa inalta (Abisinia si Somalia) si Africa de Sud, constituita din podisuri inalte de peste 1000 m. Doar sistemul montan al Atlasului este format prin cutare, restul muntilor africani reprezentand mari zone de grupa atat marginile inaltate ale Marelui Graben Est-african (Podisul Abisiniei si Podisul Somaliei) cat si munti, podisuri ridicate tectonic (Ahaggar, Air, Tibesti) si horsturile ( Muntii de Cristal si Muntii Scorpiei). De formarea Marelui Graben Est-african sunt legate puternice eruptii vulcanice, care au dat nastere vulcanilor Kilimanjaro – 5195 m si Elgon 4322 m.
   Depresiunile sunt largi si limitate de praguri: Kalahari, Zair, Ciad, Niger precum si cele din Sahara.
Campiile sunt restranse si de scufundare recenta (Senegalului, Guineei Superioare, Mozambicului si Somaliei).
   Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala ( cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii), 2 zone de clima subecuatoriala, 2 zone de clima tropicala cu precipitatii extrem de reduse ( intre 50-150 mm anual) si 2 zone subtropicale ( cu 2 sezoane opuse – umed si secetos).
   Temperatura cea mai ridicata + 58° C s-a inregistrat la Azizizah (Libia) la 13 sept. 1922.
   Valorile termice de peste 40° C sunt frecvente in intreaga Sahara.
   Clima ecuatoriala este cea mai umeda clima si o intalnim de o parte si de alta a Ecuatorului pana la 5°C latitudine nordica si sudica.
   Clima subecuatoriala se intinde intre 5°C 18°C latitudine nordica si sudica. Incalzirea puternica din timpul verii a uscatului atrage masele de aer dinspre ocean, prelungind Alizeul de SE, iar iarna predomina Alizeul de NE, uscat.
   Clima tropicala este o clima de desert si semidesert. Aceasta ocupa zona tropicelor, intre 18° C si 25° C latitudine nordica si sudica. In partea de nord se gaseste cel mai intins desert al lumii, Sahara, cu 8,8 milioane km². Caracteristica acestui climat este data de diferentele termice mari intre zi si noapte, dar mai ales de absenta indelungata si neregularitatea ploilor.
   Clima mediteraneana ocupa extremitatile continentului care stau sub influenta periodica a maselor de aer temperat. Se caracterizeaza prin veri aride si ierni ploioase, cand bat vanturile de vest. 


    SURSA 03
 

    Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra şi cel mai populat după Asia. În Africa se găseşte Nilul, cel mai lung fluviu din lume şi Sahara, cel mai mare deşert din lume. Cel mai înalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat în micuţa ţară Djibouti (156 m sub nivelul mării). Africa are o suprafaţă de 30,244,050 km² incluzând şi insulele adiacente, ocupă 20,3% din suprafaţa terestră a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori în 54 de ţări, Africa este gazdă a unei şeptimi din populaţia totală de pe glob.
În Africa îşi are originea rasa umană, de-a lungul văii Marelui Rift African ce traversează Etiopia şi Kenya fiind descoperite acolo cele mai vechi schelete ale înaintaşilor oamenilor de azi.
   Numele Africa a fost introdus în vocabularul vestic de către Romani, care foloseau denumirea Africa terra - "pământul Afri-lor" (plural, sau "Afer" singular) - pentru partea nordică a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizată în Tunisia contemporană în nordul Saharei.
   Originea cuvântului Afer poate proveni din:
* feniciană, `afar (praf);
* Afri, un trib - posibil berber - din nordul Africii, în apropiere de Cartagina;
* cuvântul grecesc aphrike (fără frig)
* sau din cuvântul latin aprica (însorit).
   Africa este un continent al contrastelor:
- al pădurii ecuatoriale, luxuriante şi de nepătruns, dar şi al întinselor pustiuri, în care nu întâlneşti, pe zeci şi sute de km pătraţi, nici un arbore şi în care nu cade, ani în şir, nici o picătura de ploaie;
- al unora dintre cele mai mari bogăţii de pe glob, dar şi a celor mai multe ţări sărace, cu un nivel de trai al populaţiei necorespunzător;
- continent care se înscrie în aria antropogenezei (cu cele mai vechi fosile cunoscute ale strămoşilor omului) şi unde au apărut câteva dintre cele mai vechi şi strălucite civilizaţii ale antichităţii (egipteană, nubiană, axumită, feniciană, ş.a.), dar şi ultimul care a devenit liber, cele mai multe ţări africane dobândindu-şi independenţa abia în ultimele decenii ale secolului al-XX-lea.
- continentul care a plătit cel mai scump tribut sclaviei, dar care în prezent are cea mai puternică forţă de regenerare, înregistrând cea mai ridicată pondere a tinerilor în totalul populaţiei.
   Africa este singurul continent situat simetric faţă de Ecuator. După realizarea Canalului Suez, continentul african este înconjurat numai de ape. Ţărmurile continentului sunt puţin crestate măsurând circa 28000km.
   Sever Pleniceanu a fost primul român care a ajuns în inima Africii şi unul dintre primii europeni care a ajuns în regiunea ecuatorială locuită de pigmei.
   Clujeanul Andrei Mihalca (medic veterinar) a inceput in 2006 un proiect de vaccinare antirabica a cainilor in regiunile aride din Africa de Est, impreuna cu cehul David Modry.
Suprafaţă: 30.065.000 km²
Populaţie: 877.500.000
Caracteristici fizico-geografice
* Deşertul Sahara
    Întinzându-se pe mai mult de o treime din continent, Sahara este cel mai mare deşert din lume, cu aproximativ 9.065.000 km² suprafaţă totală. Topografia sa include zone pietroase, zone cu dune de nisip şi numeroase oceane de nisip. Are înălţimi de la sub 80 de metri sub nivelul mării până la peste 3.350 m în munţii Ahaggar şi Tibesti. Sahara este împărţit în următoarele regiuni: deşertul libanez, deşertul nubian şi deşertul vestic din Egipt, chiar la vest de Nil. Deşertul este lipsit de aproape orice fel de precipitaţii, singurele zone izolate irigate de râurile subterane ce izvorăsc din Munţii Atlas fiind oazele. În est, apa Nilului face pământul fertil pe porţiuni restrânse.
* Deşertul Kalahari
   Are o suprafaţă de circa 259.000 km²) acoperind mare parte din Botswana, regiunea de SV a Africii de Sud şi vestul Namibiei. Pe platoul deşertului se încrucişează şanţuri formate de râurile acum secate şi arbori piperniciţi. Aici se ridică şi câţiva munţi cu înălţimi reduse (Karas, Huns). În Africa de Sud, lângă graniţa cu Namibia se află Parcul Naţional Kalahari Gemsbok, unde trăiesc grupuri mari de animale sălbatice.
   Bazinul Fluviului Congo, situat în Africa centrală, domină peisajul Republicii Democratice Congo. În plus, se întinde până
* Bazinul Fluviului Congoîn Angola, Camerun, Republica Africa Centrală şi Zambia. Bazinul fertil are 3.600.000 km² suprafaţă şi conţine aproape 20% din întreaga pădure tropicală. Fluviul Congo este al doilea ca lungime din Africa.
* Munţii Atlas
   Acest lanţ muntos se întinde din sud-vestul Marocului, de-a lungul coastei mediteraneene până la marginea estică a Tunisiei. Cel mai înalt vârf este Toubkal, în vestul Marocului (4.167 m).
* Fluviul Nil
   Cel mai lung fluviu din lume (curge spre nord), ce izvorăşe din ţinutul muntos al Africii de SE şi se întinde pe 6.693 km, ca în final să se verse în Marea Mediterană.
* Sahel
   Sahel este o întindere mare de pământ ce trece prin nordul Africii, până la marginea sudică a deşertului Sahara. Această regiune de graniţă reprezintă trecerea de la zona uscată din nord şi zonele tropicale din sud. Nu are prea multe precipitaţii (12-16 cm pe an) şi majoritatea vegetaţiei este o savană cu iarbă şi arbuşti rari.
   Lacuri
* Lacul Albert
   Este cel mai nordic dintre Marile Lacuri ale Africii de Est, toate fiind situate in Marele Rift Estic. Bazinul hidrografic este de origine tectonica.
   Lacul a fost botezat de exploratorul englez Samuel White Baker, cel care l-a descoperit in 1864, pe când cauta izvoarele Nilului, dându-i numele Albert in onoarea printului-consort al reginei Victoria. Numele reginei fusese dat deja celui mai mare lac african.
   Lacul Albert este situat in Republica Democratica Congo (fosta Zair), la granita cu Uganda. Suprafata: 5347 km patrati. Lungime: 160 km. Latime: pina la 30 km. Adincime maxima: 51 m. Altitudine: 615 m. Volumul de apa: 280 km cubi. Temperatura apei la suprafata: 30 grade C. Clima: ecuatoriala. Temperatura medie multianuala: 26 grade C. Cantitatea multianuala de precipitatii: 940 mm.
   Cei mai mari afluenti ai lacului: Semliki (care izvoraste din Lacul Edward, situat la sud de Lacul Albert), Nkusi (isi aduna apele de pe teritoriul Ugandei) si Nilul Victoria (ce izvoraste in Lacul Victoria).
   Din Lacul Albert izvoraste Nilul Albert, ce se varsa apoi in Nilul Alb. Nilul Alb primeste din Podisul Etiopiei Nilul Albastru, formind Nilul, cel mai lung fluviu al planetei.
Lacul Albert ofera conditii optime de viata unei faune bogate, redusa simtitor in ultimile decenii printr-un braconaj nesabuit.
* Lacul Ciad
   Situat in centrul Depresiunii Ciad, un bazin vast din centrul Africii, in locul in care se intilnesc granitele a 4 state: Ciad, Camerun, Nigeria si Niger.
Suprafata: in medie 1500 km patrati, variind in functie de cantitatea de precipitatii. Nivelul apelor este mai ridicat in decembrie si ianuarie si mai scazut in iulie. Lacul pierde o mare parte din apa prin infiltratie in sol si prin evaporare sub soarele african fierbinte. In ultimile decenii, datorita incalzirii globale a climei, volumul de apa al Lacului Ciad a scazut. Lacul si-a redus atit suprafata cit si adincimea. In prezent, adincimea medie este de 4 m, iar cea maxima este de 10 m. In nord-vest adincimea medie este de numai 1 m, iar in sud, de 6 m. Apa Lacului Ciad provine in proportie de 90% din riul Chari si doar in proportie de 10% direct din precipitatii.
   Lacul Ciad de azi este un rest al unei mari interioare africane care ocupa in urma cu 6000 de ani o suprafata de 400.000 km patrati.
   Lacul este al 4-lea rezervor de apa dulce ca marime din Africa dupa lacurile Victoria, Tanganika si Malawi. In jurul lacului si pe numeroasele insule din partea sa estica traiesc 7 milioane de oameni din triburi cu stiluri de viata si culturi diferite si o fauna bogata: pasari diverse, hipopotami, crocodili, elefanti.
   Clima: tropical-uscata. Temperatura apei: intre 17 si 32 de grade. Cantitatea de precipitatii medie multianuala este de 200-400 mm, descrescind spre nord. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool